Trivas tillsammans

Liv och rörelse hör till vardagen när vi bor flera familjer i samma hus och att bo nära andra människor ställer därför krav på lyhördhet och omtanke. Här kan du läsa om vad vi behöver tänka på för att alla ska trivas.

Tryggt och säkert

Entréer och ytterdörrar

Alla ska kunna känna sig trygga i våra fastigheter. Det är både trist och onödigt med inbrott och skadegörelse. Därför är det viktigt att vi hjälps åt och håller uppsikt över alla gemensamma utrymmen och inte släppa in obehöriga.

 • Ställ inte upp dörren i onödan. Det är okej under en kortare tid för att till exempel lasta i och ur bilen.
 • Ställ inte upp dörren för besök - det har vi porttelefonen till.
 • Se till att dörrarna går i lås så att du inte släpper in någon obehörig. Upptäcker du ett trasigt lås meddela vicevärden så fort du kan.

Ett annat sätt att förhindra inbrott i lägenheten är att lära känna sina grannar. Då blir vi fler som håller ett vakande öga och kan snabbt informera varandra om något inte verkar stå rätt till.

Parkering och bilar på området

Vi är många i föreningen som förlitar oss på bilen och det kan ibland vara bekvämt att köra fram till porten. Då är det några saker du bör tänka på.

 • Använd i första hand din parkeringsplats och undvik att köra inne på området i onödan.
 • Det är okej att stanna utanför porten en kortare stund. Till exempel för att lasta ur bilen.
 • Håll hastigheten 20kmh för att undvika olyckor - tänk på att du samsas med barn, hundar och cyklister.

På balkongen

Njut av din balkong, plantera gärna och utnyttja ditt extra rum. Du kan använda balkongen till mycket, men det finns vissa saker som du måste tänka på.

 • Du får inte grilla på balkongen. Brandrisken är hög och rök och os letar sig lätt in till dina grannar.
 • Det är okej att röka på balkongen men tänk på att cigarettrök lätt sprider sig till dina grannar. Släng inte fimpar och snus på marken!
 • Ha gärna blommor på balkongen men tänk på grannen under när du vattnar. Ha fat under krukorna och se till att det inte droppar när du vattnar. Balkonglådorna ska av säkerhetsskäl alltid sitta på insidan av balkongräcket.

Bo med husdjur

För att alla ska trivas i ett bostadsområde där det finns husdjur, handlar mycket om att ha förståelse för varandras situation. Att visa omtanke och hänsyn för dem som inte har husdjur likaväl som för alla som inte kan leva utan dem.

Det kan finnas grannar som av olika anledningar är rädda för och vill undvika all kontakt med ditt djur. Respektera det och håll alltid fast ditt djur så att personen lugnt kan gå förbi när ni möts. För en människa med djurrädsla hjälper det inte att du försöker intyga hur snäll just din älskling är.

Som god granne är det bra om du håller ett extra öga på ditt husdjur och tänker på de grannar som bor runt omkring dig. Några saker du bör tänka på:

 • Rasta inte din hund utanför huset. Fasader och metall kan ta skada av urinen.
 • Självklart kan man inte alltid styra vart hundar gör ifrån sig men som med all annan nedskräpning förväntar vi oss att du plockar upp efter din hund.

Återvinning och sopsortering

Genom att ta hand om det vi slänger på ett bra sätt underlättar vi för dem som tar hand om soporna, vi slipper dålig lukt och värnar om vår gemensamma miljö. Dessutom sparar vi pengar. Taxorna för sopsorteringen i Gävle är utformade så att det blir billigast om man gör rätt. Det vill säga, sköter vi oss och ser till att sortera rätt kan vi sänka kostnaden för sophämtningen.

Hjälp till genom att:

 • Sortera mera
 • Rätt förpackning i rätt behållare
 • Platta till kartonger
 • Kom ihåg att grovsopor och stora wellpapp-kartonger ska köras till återvinningen.
  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.